I'm having some difficulty with Optiplex 990/Precision T1650's and 64-bit KBE.  Here are the symptoms:

  1. I can PXE boot the machine but when it gets to the part of getting the KBOX IP from DHCP/defaulting to hard coded KBOX IP address we get the error 1231.
  2. I'm 99% sure that error is a NIC driver issue and I've downloaded the latest driver pack as well as all the 64-bit drivers I could find for the Optiplex 990 and uploaded it to the appropriate location in the \\kbox\drivers, recached, rebuilt the 64-bit KBE using WAIK and Media Manager.
  3. Even downloaded the WinPE version A09 drivers from Dell that supports the Optiplex 990 and still no luck.
  4. 32-bit KBE works fine without any errors and we can do 32-bit scripted installations and imaging on Optiplex 990 just not 64-bit.
  5. Our Server is version 3.4.54256 and up to date.
  6. Even tried upgrading and downgrading the BIOS as some suggested still no luck. 

Just wondering if anyone out there has had this issue and how you resolved it and/or what particular driver did you use?

Answer Summary:
0 Comments   [ + ] Show Comments


Please log in to comment



did you change your 64bit boot to the new one in the k2000 setttings under settings & maintenance - control panel.  Also test your env by creating a boot cd/stick and see if it works, this rules out the upload having any problems. If you updated your bios, that could create a problem also.

Answered 11/02/2012 by: SMal.tmcc
Red Belt

  • Either you change the default KBE under settings and maintenance or just select the new KBE you created when you get the menu so this is not the issue for us. The KBE 64-bit works for all other machines except the 990 so we know the KBE works.
  • I would go for a test boot stick of that env, if that works back rev the bios
  • UPDATE: My genius co-worker gave me an idea to see if a different NIC will work. So we got an extra one, slapped it in, PXE booted, and no more error 1231. Just as we suspected, it was a NIC driver issue and our KBE works fine. This is the NIC we bought that worked:


    Now that we know 100% that it's a NIC driver issue, There are only two possibilities:
    1. Dell/KACE is not providing me the correct 64-bit KBE NIC drivers for their own products on their website.
    2. Something else is going on with our K2000 and it is not loading the 64-bit NIC drivers into the KBE even after we place it in the \\kbox\drivers\kbe_windows_x64 directory, re-cache, and rebuild a new 64-bit KBE.
    • still may a bios problem, by putting the other nic in you are using the nics rom to communicate with the pxe server vs the onboard rom which is programed by the bios. did you try a boot stick test of the onboard nic????
  • SOLUTION: We went back to our backups and restored the \\kbox\drivers\kbe_windows_x64 directory to a previous date when we knew these machines were booting properly to the KBE. When all was said and done, what worked was having ONLY the KBE A02 and A06 64-bit driver packs on the \\kbox\drivers\kbe_windows_x64 directory. Drivers were re-cached, KBE was rebuilt, and we are back in business! Thanks to everyone for your input!
Please log in to comment

I agree with SMal.tmcc try two things out,

1. Make a boot stick:

    • If you need to create a bootable flash drive or CD go into the K2000 -> Deployments -> Boot Environments -> Go into the boot environment you want to make into a bootable flash drive or cd and either check “create bootable USB Flash drive image” or if it’s already checked choose “Download bootable USB flash drive image…” or “Download bootable ISO for this boot environment.” -> Once downloaded, extract the files to a temporary location and run install.exe. Make sure the USB drive is plugged in.

2. Downgrade the BIOS rather than upgrading it. I've had issues where BIOS versions A13 and A14 won't boot into the KBE, but downgrading to A12 fixed it right up. Right now we have a jump drive created that we boot to, it's just a simple command prompt and we type in BIOS.exe (the renamed bios exe for the machines we use) and it downgrades the BIOS for us. Quick and easy. I can give you a guide on that if downgrading ends up fixing it.

Answered 11/02/2012 by: samzeeco
Tenth Degree Black Belt

Please log in to comment

In reference to samzeeco's second point refer to this for models and bios revisions with known issues booting to PXE http://www.itninja.com/blog/view/bios-pxe-boot-issues

Answered 11/07/2012 by: JonathonV
Blue Belt

  • This content is currently hidden from public view.
    Reason: Removed by member request
    For more information, visit our FAQ's.
Please log in to comment
Answer this question or Comment on this question for clarity